Vinogradništvo in vinarstvo

Izbrane lege, na katerih vinogradi ležijo, dajo našim vinom konkreten izraz.

VINOGRADI

V treh vinogradih imamo zasajenih cca. 7.000 trsov vinske trte. Izbrane lege, na katerih vinogradi ležijo, dajo našim vinom konkreten izraz. Najstarejši vinograd je zasejan s sorto refošk, ki je glavna vinska sorta vinorodnega okoliša Kras, v kleti pa jo pridelujemo v vino teran s priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP). Poleg refoška smo v zadnjih letih obnovili dobršen del vinogradov, ki prihajajo v rodnost, tako bomo v naslednjih letih ponudbo razširili še z belimi vini malvazijo in vitovsko grganjo. Stremimo k temu, da vinograde obdelujemo v sodelovanju z naravo, brez uporabe herbicidov in insekticidov, kar daje našim vinogradniškim površinam živahno biotsko pestrost. Zaradi tega je v vinogradih prisotne več ročne obdelave, kar nam omogoča da stalno bdimo nad kvaliteto pridelka. Obremenitev trsov je optimizirana na željeno kvaliteto grozdja, ki je pred trgatvijo pregledano in očiščeno, saj verjamemo da samo kvaliteten pridelek nudi pridelavo vrhunskih vin.

VINA

vina_slamic_teran

Teran (PTP)

V naši kleti je teran PTP glavna vinska sorta. Trenutno imamo na voljo teran letnika 2019 z zaščiteno označbo porekla (ZOP) in priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP).

Gre za suho vino z 11,5 % vsebnostjo alkohola.

vina_slamic_belo_malvazija

Malvazija ZLATO RUNO ZGP

Malvazija – Zlato runo ZGP, je vino z zlatim odtenkom v barvi, kar je sortna značilnost malvazije še posebej, če je maceracija grozdja podaljšana. Vino je polno v okusu kar kaže, da je grozdje dozorelo do perfekcije, na koncu pusti kremast pookus, ki je značilen za na drožeh zorjena vina in ga zaokroži v prijetno harmonijo vonjav in okusa.

Gre za suho vino z 13 % vsebnostjo alkohola.

vina_slamic_teran_izbrani

Izbrani teran (PTP)

Je suho, bogato vino pridelano na tradicionalen način iz ročno branega grozdja. Lega vinograda in majhna obremenitev trt dajeta teranu dobro osnovo, ki jo dopolnimo z zorenjem vina v starih hrastovih sodih in ga šele nato damo na počitek v steklenice.

Gre za suho vino z 12,5 % vsebnostjo alkohola.